Woensdag 24 januari 2018
  Reisgids Europa Finland

Zoek in Finland
Reisgids Finland
Natuur
Klimaat
Taal
Cultuur
Tijdverschil
Feestdagen
Paspoort/Visum/Douane
Restaurants
Beste tijd van het jaar
Eten en drinken
Gezondheid
Vervoer in het land
Openbaar vervoer
Taxi
Reisgids
Finland
Finland
Cultuur
De bekendste Finse bijdrage aan de wereld-architectuur is het functionalisme. Deze recht-toe-recht-aan bouwwijze heeft veel aanhangers gevonden en wordt niet zelden hoog gewaardeerd, maar is ook typisch voor een bepaald trekje in de Finse samenleving. Zowel in kunstzinnig opzicht, in sociale of technologische omgeving lijkt het rijtjes-huizen model te overheersen. Intussen zijn al een paar generaties Finnen met dit uniforme model opgegroeid en lijkt het no-nonsense denken stevig geworteld te zijn.

Om de platitudes nog een beetje meer ruimte te geven, kan men ook nog zeggen dat de Finnen terughoudend zijn, sterk aan hun familie hangen en veel waarde hechten aan eigen huis en auto. Die laatste twee welvaartssymbolen zijn in Finland meestal behoorlijk duur en dus kunnen we gerust ook nog zeggen dat de gemiddelde Fin een materialist is. Finland is een geëmancipeerd land (als eerste in Europa in 1906 algemeen vrouwenkiesrecht), het Fins is een geëmancipeerde taal (er bestaat geen apart woord voor 'hij' en 'zij', alleen 'hän').

Je moet vooral niet versteld staan als je in Finland getutoyeerd wordt. In het Engels zal dat niet zo snel opvallen, maar in Finland (en in Scandinavië in het algemeen) spreekt men elkaar snel met 'je' aan. Dat is niet onbeleefd bedoeld, maar geldt als een ongecompliceerde aanspreekvorm. Het Finse 'u' ('te') geldt bijna als een belediging.

Als je bij Finnen thuis wordt uitgenodigd, is het een goed idee om bloemen mee te nemen. Het wordt zeker op prijs gesteld als je op tijd komt. Vaak wordt er binnenshuis niet gerookt. Betreft de uitnodiging een uitje naar een zomerhuis, dan kun je ook gerust praktische zaken als een pak sap, koekjes, koffie of chocolade meenemen.
Foto'sDirect boeken
Vliegtickets
Vliegtickets
Hotels
Hotels
Auto's
Auto's
Handig

Bekijk de weerkaart

Verstuur een vakantiekaart

Tip een vriend(in)

Print deze informatie

Voeg TravelNow toe aan mijn favorieten

Home - Over TravelNow - Partners - Disclaimer - Privacy Statement - Contact
© 2000-2018 TravelNow - Alle rechten voorbehouden