Vrijdag 19 januari 2018
  Reisgids Europa Finland

Zoek in Finland
Reisgids Finland
Natuur
Klimaat
Taal
Cultuur
Tijdverschil
Feestdagen
Paspoort/Visum/Douane
Restaurants
Beste tijd van het jaar
Eten en drinken
Gezondheid
Vervoer in het land
Openbaar vervoer
Taxi
Reisgids
Finland
Finland
Eten en drinken
De Finse keuken kent zowel Scandinavische als Russische invloeden. Er is een aantal (regionale) specialiteiten ontstaan dat het proberen meer dan waard is. In de eerste plaats heb je meestal een ruime keuze aan visgerechten, waarvan zalm ('lohi'), meerforel ('siika'), regenboogforel ('kirjolohi') en Baltische haring ('silaka') de bekendste zijn. Rendier en ander wild zijn zeer geliefd, terwijl ook Fins paaslam of grote gekookte ham tot over de landsgrenzen bekend geworden zijn.

Een willekeurige opsomming van andere specialiteiten zou onder meer uit 'rapu' (rivierkreeft, vanaf 20 juli), leverpastei met aardbeienjam, melksoep met vis, 'mäti' (kuit van zoetwatervis, geel of oranje, met zure room, gehakte ui en peper), 'karjalanpaisti' (Karelische stoofpot van lams-, varkens- en rundvlees), 'kalakukko' (brood uit Kuopio, waarin vis verwerkt is), nieuwe aardappels met paddestoelen-ragout en bosbessentaart kunnen bestaan. Wat de bessen betreft moet je wat extra tijd nemen om alle verschillende soorten eens te proeven.

Het aanbod in verse groenten is opvallend groot als je bedenkt op welke breedtegraad Finland ligt. De nadruk ligt desalniettemin op stoofschotels met wortel, kool, koolraap en bieten. Een veel gebruikt kruid is verse dille.

Wat het drinken betreft hebben we weer de 'Finse paradox' nodig om het consumptiegedrag van de Finnen te verklaren. Enerzijds zijn de Finnen hartstochtelijke melkdrinkers (nergens ter wereld wordt bijvoorbeeld zoveel koude melk bij de lunch gedronken). De hele dag door worden er bovendien liters koffie gedronken.

Anderzijds staan de Finnen als beruchte drankorgels te boek. Alhoewel bijvoorbeeld de Fransen gemiddeld beduidend meer pure alcohol per hoofd van de bevolking drinken (12 liter in Frankrijk en 7,5 liter in Finland) schijnen de Finnen er gewoon slechter tegen te kunnen. Er bestaat ook geen echte drinkcultuur, in Finland wordt stil en somber gezopen. Gelukkig betreft dat slechts een minderheid van de bevolking, de meeste Finnen gaan iets verstandiger met hun geliefde drank om.

Beroemde dranksoorten zijn Koskenkorva (wodka met 38 procent alcohol, uit tarwe gestookt), diverse Finse biersoorten (fris en licht) en verschillende bessen-likeuren. Alcoholvrij-bier en lichtbier (pils) is in de supermarkt te krijgen; sterk bier en alle andere alcoholische producten koop je in de Alko-staatswinkels.
Foto'sDirect boeken
Vliegtickets
Vliegtickets
Hotels
Hotels
Auto's
Auto's
Handig

Bekijk de weerkaart

Verstuur een vakantiekaart

Tip een vriend(in)

Print deze informatie

Voeg TravelNow toe aan mijn favorieten

Home - Over TravelNow - Partners - Disclaimer - Privacy Statement - Contact
© 2000-2018 TravelNow - Alle rechten voorbehouden