Zaterdag 20 januari 2018
  Reisgids Europa Finland

Zoek in Finland
Reisgids Finland
Natuur
Klimaat
Taal
Cultuur
Tijdverschil
Feestdagen
Paspoort/Visum/Douane
Restaurants
Beste tijd van het jaar
Eten en drinken
Gezondheid
Vervoer in het land
Openbaar vervoer
Taxi
Reisgids
Finland
Finland
Openbaar vervoer
Zelfs het kleinste plaatsje is meestal nog op het fantastische busnet in Finland aangesloten. Per dag zijn in Finland circa 45.000 bussen onderweg en die rijden met een verbazingwekkende stiptheid van halte naar halte. Door een uitstekende coördinatie met veerboten en spoorwegen, sluiten de vertrektijden van de verschillene vervoersmiddelen meestal zeer goed aan. Er is een uitgebreid net van regionale bussen, maar juist de Expresbussen (Pikavuoro) zijn voor budget-toeristen zeer interessant. Zo kun je snel, voor weinig geld grote afstanden afleggen.

Het breedspoor dat vorige eeuw aan het Russische spoornet werd aangepast, zorgt nu voor een ongekende weelde. Van Lapland tot Turku, van de Russische grens tot Haparanda: het Finse spoorwegennet biedt met ongeveer 6000 kilometer een belangrijk verbindingsnet tussen de grote Finse steden. Onder tsaar Alexander II werd in 1857 begonnen met de aanleg van het spoorwegennet, waarvan tot op de dag van vandaag 1950 kilometer geëlektrificeerd is. De rest wordt met diesellocomotieven bereden. De beste verbindingen bestaan in het zuiden, maar een tweetal lijnen voert naar Kemijärvi en Kolari in het zuidelijke Lapland. Met een gezwind vaartje (140-160 km/u, de Pendolino S 220 heeft zelfs een topsnelheid van 200 km/u) word je op comfortabele wijze door het landschap gereden. Comfortabel is niets te veel gezegd want de wagons zijn door de spoorbreedte duidelijk ruimer dan in West-Europa. Opvallend is dat de Finse 2e klasse duidelijk meer te bieden heeft dan de 1e klasse bij de NS of de Belgische Spoorwegen.

Bij al deze aangename kanten van het treinrijden in Finland zou je de belangrijkste reden om de trein te nemen bijna vergeten: reizen per trein is in Finland goedkoper dan waar ook in Europa.
Foto'sDirect boeken
Vliegtickets
Vliegtickets
Hotels
Hotels
Auto's
Auto's
Handig

Bekijk de weerkaart

Verstuur een vakantiekaart

Tip een vriend(in)

Print deze informatie

Voeg TravelNow toe aan mijn favorieten

Home - Over TravelNow - Partners - Disclaimer - Privacy Statement - Contact
© 2000-2018 TravelNow - Alle rechten voorbehouden