Maandag 22 januari 2018
  Reisgids Europa Malta

Zoek in Malta
Reisgids Malta
Klimaat
Taal
Cultuur
Tijdverschil
Feestdagen
Paspoort/Visum/Douane
Eten en drinken
Openbaar vervoer
Taxi
Autohuur
Reisgids
Malta
Malta
Eten en drinken
Eten - Ga naar een markt en je ziet wat er op het gebied van voedsel allemaal mogelijk is. Het lekkerste Maltese eten is mediterraan van kleur en smaak: er zijn sappige tomaten, groene en rode paprika's, pompoenen, het hele jaar door sla, en verse vis. De authentieke Maltese keuken bestaat wel, maar je moet goed zoeken naar echt Maltese gelegenheden tussen al de invloeden uit Italië (pasta is niet meer weg te denken) en Groot-Brittanië ('fish and chips', soms een tikje flauw).

Eenvoudige gerechten zijn goed en niet duur, zoals bijvoorbeeld fettucine in een saus, of gegrilde zwaardvis. Het Maltese brood, met knapperige bruine korst en 'hol' van binnen, is een traktatie, maar ander (wit) brood vinden wij vaak een beetje smakeloos.

Vis, elke dag vers aan land gebracht, is gerecht nummer één in de Maltese keuken en wordt eenvoudig klaargemaakt: gegrild, gestoomd of alla Maltese (met tomaat en kappertjes).

Het visseizoen loopt van eind augustus tot november, en het begin ervan is een groot feest, als de vissers kleine driehoekige vlaggetjes hijsen als groet. Malta's 'eigen' vis, gevangen in de kustwateren voor het eiland, is de lampuka, die wordt gegrild, gestoofd met wijn en groenten, wordt verwerkt in een taart (torta tal-lampuki), wordt gebakken of in een omhulsel van deeg wordt gekookt met uien, tomaten, bloemkool, spinazie en wellicht olijfolie en walnoten.

Octopus en inktvis (calamari) worden vaak opgediend als salades, pittige stoofschotels, of ze worden gevuld. Gegrilde zwaardvis (pixxispada) en tonijn zijn ook uitstekend, net als dott en cerna (soorten baars). Tot slot is er een aantal soorten garnalen en is er kreeft, die net als overal elders duur is.

Voor carnivoren zijn er verschillende soorten steaks te krijgen, maar ook Maltese vleesgerechten, zoals bragoli: dat is een plakje rundvlees rond een vulling van bacon, broodkruimels, ei, peterselie en een beetje knoflook, gebakken en daarna gestoofd in uien en wijn.

Drinken - De vruchtensappen, vooral verse natuurlijk, zijn uitstekende dorstlessers, maar de verpakte soorten mogen er ook zijn. Probeer eens peren-, perziken- of abrikozensap of een exotische mix. Alle gangbare frisdranken zijn op Malta verkrijgbaar. Kinnie is een soort cola met sinaasappelsmaak. Het Maltese bier is goed en veel goedkoper dan de importbieren; het scheelt de helft in prijs.

Hetzelfde geldt voor de Maltese wijnen. Er worden wel dure en gewone wijnen ingevoerd voor winkels en restaurants, maar Malta produceert zelf ook een aantal heel lekkere soorten die beslist niet voor buitenlandse onderdoen. De betere rode wijnen zijn vol van smaak. Bekende merken zijn Marsovin Special Reserve, Lachryma Vitis, Farmers en Festa. Probeer ook eens La Valette en de vier of vijf jaar oude Marsovin Cabernet Sauvignon.

De witte wijnen van dezelfde merken zijn meestal droog en fruitig, wat goed uitkomt, omdat de meeste mensen tegenwoordig liever droge dan zoete wijn drinken. Sauternes is daarentegen erg zoet. De beste wijnen van Gozo zijn rode en witte Velson's. De rode en witte wijnen uit Ggantija zijn zoeter. Let wel op het hoge alcoholpercentage van een aantal soorten en vergeet ook niet dat het drinken van veel wijn een sterk laxerend effect kan hebben.
Direct boeken
Vliegtickets
Vliegtickets
Hotels
Hotels
Auto's
Auto's
Handig

Bekijk de landkaart

Tip een vriend(in)

Print deze informatie

Voeg TravelNow toe aan mijn favorieten

Home - Over TravelNow - Partners - Disclaimer - Privacy Statement - Contact
© 2000-2018 TravelNow - Alle rechten voorbehouden