Maandag 22 januari 2018
  Reisgids Europa Spanje

Zoek in Spanje
Reisgids Spanje
Natuur
Klimaat
Geschiedenis
Taal
Oppervlakte
Inwoners
Tijdverschil
Paspoort/Visum/Douane
Eten en drinken
Gezondheid
Telefoneren
Vervoer in het land
Openingstijden winkels
Openingstijden postkantoren
Openingstijden banken
Reisgids
Spanje
Spanje
Provincies
Natuur
Spanje is een land vol tegenstellingen met diepgaande verschillen in natuur, klimaat, cultuur en levenswijzen. Deze meervoudigheid komt ook tot uitdrukking in het landschap dat voor de ogen van de reiziger soms onverwacht snel volledig verandert.

Het groene Spanje
In het noorden, haast een verlenging van het Franse platteland, bevindt zich het landschap van het Baskenland, met altijd groene weidegronden, met boerderijen die zich aftekenen tegen de heuvels, stranden en vissershavens waar de sfeer van weleer nog behouden is. De kust van Cantabrië heeft een soortgelijk karakter, dat soms een overweldigend en majestueus contrast vertoont in de Picos de Europa, een bergketen die zich over Cantabrië en Asturië uitstrekt, terwijl aan de kust elegante steden en harmonieuze stranden te vinden zijn in plaatsen met een prachtige natuur. Galicië, in het noordwesten, bezit al de essentie van een steil kustlandschap, heuvels verfraaid met volksbouwkunst ("hórreos") en riviermondingen waar de zee het binnenland instroomt tot de steden aan toe. Zee en bergen in een perfekte verbroedering, een zeer rijke en uiteenlopende volksarchitectuur, kuststeden en een vochtig klimaat dat het hele gebied groen houdt, zijn enkele van de belangrijkste bijzonderheden van deze streek.

Het binnenland van het schiereiland
Een hoogvlakte, de Meseta Central, neemt het gehele centrale gedeelte van het Iberische Schiereiland in en hier is één van de meest expressieve en gevarieerde landschappen van Spanje te vinden. In het midden scheidt een bergenreeks twee fysiek en historisch goed afgebakende gebieden. Door Castilië heen, tegenwoordig ingedeeld in de streken Castilla Y León, Castilla-La Mancha en La Rioja, biedt deze uitgestrekte hoogvlakte een landschap met open horizonten boven graanvelden, rivierdalen en piepkleine dorpjes die tesamen met de van geschiedenis doortrokken steden een belangrijk erfgoed aan monumenten en kunstvoorwerpen herbergen.

De Middellandse-Zeekust
Van de Pyreneeën tot aan Andalusië is het Spaanse Middellandse-Zeegebied een afwisseling van zandvlaktes (Albufera van Valencia, Mar Menor in Murcia) en steile kusten (Costa Brava) met een landschap waar afwisselend klippen met inhammen ernaast en kleine vissersdorpen te vinden zijn. Boerderijen en wijnranken domineren het landschap meer landinwaarts dat naar het zuiden toe steeds kleurrijker wordt met velden vol amandelbomen, sinaasappel- en citroenbomen, terwijl de kust steeds lieflijker wordt met blanke zandstanden. Als de kust Andalusië bereikt, door olijfboomgaarden en moerasgebieden heen, wordt het landschap steeds lichter en zijn er talrijke oogverblindende witte dorpjes en stranden te vinden. De bergen (Alpujarras, Sierra Nevada) vormen hier een indrukwekkend contrast, tesamen met de woestijnachtige duinen van Almeriá, daarbij extreem mooie en gevarieerde landschappen vormend. Ceuta en Melilla op het Afrikaanse continent zijn twee gezellige en plezierige steden. Meer in het zuiden bieden de Canarische Eilanden, met een spectaculaire vulkanische natuur, toeristisch sterk ontwikkeld, een inheems zeer expressief landschap. Over heel Spanje is de volksarchitectuur in velerlei bijzondere verschijningsvormen te vinden in de caserío, masía, casona, cortijo, pazo, barraca en in evenzoveel andere geheel eigen vormen, welke als een bepalend en onderscheidend element van ons landschap beschouwd kan worden.
Foto'sDirect boeken
Vliegtickets
Vliegtickets
Hotels
Hotels
Auto's
Auto's
Last-minutes
Last-minutes
Campings
Campings
Handig

Bekijk de landkaart

Bekijk de weerkaart

Verstuur een vakantiekaart

Tip een vriend(in)

Print deze informatie

Voeg TravelNow toe aan mijn favorieten

Home - Over TravelNow - Partners - Disclaimer - Privacy Statement - Contact
© 2000-2018 TravelNow - Alle rechten voorbehouden