Woensdag 24 januari 2018
  Reisgids Oceanie Australië

Zoek in Australië
Reisgids Australië
Klimaat
Taal
Tijdverschil
Feestdagen
Paspoort/Visum/Douane
Restaurants
Eten en drinken
Gezondheid
Vervoer naar het land
Openbaar vervoer
Autohuur
Reisgids
Australië
Australië
Eten en drinken
Tot de heerlijke vissen die het Australische menu sieren, behoren de verrukkelijke snapper (soms gespeld op de Duitse manier als Schnapper), de vlezige zonnevis, de kleine flounder (bot) en de grotere sole (tong, een vis met beide ogen aan één kant, als een gezicht van Picasso), de whiting, smakelijk maar vol graten (geen familie van de Europese wijting) en de tropische horsmakreel. Dan is er nog de barramunda (Australische longvis), wat 'grote schubben' in een van de aboriginal talen betekent. Deze vis komt zowel in zoet als in zout water voor. Vissers in het noorden vangen barra van wel 15 kilo. Langs het Barrier Reef wordt zelfs de keizersnapper gegeten, een vis die zo mooi is dat de adem van een duiker ervan stokt.

Vlees lijkt beperkt te blijven tot gegrilde steaks en geroosterd lamsvlees of lamskoteletten, met name in de eenvoudigere restaurants. Meat pies (hartige taarten) verschillen per regio; in Adelaide heeft deze culinaire lekkernij zich ontwikkeld tot de geliefde floater, een taart met groene-erwtensoep. Australisch rundvlees verdient niets dan lof. Als je het aandurft, moet je de carpetbag steak proberen (steak gevuld met oesters).

Een in Australië geliefd nagerecht is de lichte en luchtige pavlova, een meringuebrouwsel, meestal gegarneerd met kiwi. Het dessert is genoemd naar Anna Pavlova, de onsterfelijke Russische balletdanseres van het begin van de 20e eeuw, die Australië tijdens een wereldtournee bezocht. Van een gelijk cultureel niveau is de peach melba, gegarneerd met ijs en frambozensaus.

Drinken
Het is lang geleden dat wijnsnobs hun gecultiveerde neus ophaalden voor wat ooit het primitieve product was van de Australische zongeblakerde wijngaarden. Er zijn ondertussen echt hoogstaande wijnen ontstaan en de experts moeten toegeven dat ook de simpelste vin du pays meer dan drinkbaar is. Zelfs de bescheiden kangarouge, die in een kartonnen pak (ook wel cask genoemd) zit, is te vergelijken met wijn die vaak geserveerd wordt als huiswijn in een karaf in een Frans bistro of in een fiasco in een Italiaanse trattoria.

Australiërs hebben over het algemeen zo'n dorst dat die alleen door een oceaan van bier te lessen is. Maar het brouwsel moet koud genoeg zijn om de tanden en de smaakpapillen te bevriezen. Een ijskoude temperatuur wordt zo belangrijk gevonden dat de echte liefhebbers vragen om diepgevroren glazen of hun eigen koude tinnies bewaren in geïsoleerde houders.

Australisch bier, in pils- of lagervorm, is sterker dan de Amerikaanse of Engelse variant die er het dichtst bij in de buurt komt, hoewel sommige Europese merken zelfs nog meer alcohol bevatten. Aan de bar varieert de maat van een biertje van de tap van staat tot staat. Je hebt een middy, een schooner, een pot, een five en een stubby. Bij twijfel kunt je gewoon om een biertje vragen en afwachten wat je krijgt. Het is altijd goed.
Direct boeken
Vliegtickets
Vliegtickets
Hotels
Hotels
Auto's
Auto's
Handig

Bekijk de weerkaart

Tip een vriend(in)

Print deze informatie

Voeg TravelNow toe aan mijn favorieten

Home - Over TravelNow - Partners - Disclaimer - Privacy Statement - Contact
© 2000-2018 TravelNow - Alle rechten voorbehouden