Maandag 22 januari 2018
  Reisgids Oceanie Nieuw-Zeeland

Zoek in Nieuw-Zeeland
Reisgids Nieuw-Zeeland
Natuur
Klimaat
Cultuur
Tijdverschil
Feestdagen
Paspoort/Visum/Douane
Restaurants
Eten en drinken
Gezondheid
Kraanwater
Openbaar vervoer
Autohuur
Reisgids
Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland
In het kort
Contrasten, Nieuw-Zeeland is er vol van. Maar bovenal is het land door alle tegenstellingen één geheel. Een geheel van natuur, buitengewone natuur.

Jaarlijks bezoeken zo'n 28.000 Nederlandse toeristen dit land. In groten getale trekken ze door het naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger genoemde nationale park: het Abel Tasman National Park, het kleinste park van het land. De ouderwetse benenwagen, of, zoals ze aan de andere kant van de wereld zeggen, travel by shanks's pony, is een populaire manier om van de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland en vooral het Abel Tasmanpark te genieten. Geoefende wandelaars trekken vol goede moed het grote woud in, in hun hand de route waar enkele dagen voor uitgetrokken moet worden. Anderen, die slechts een glimp van het park op willen vangen, kiezen voor de enkele uren durende trips. Beide groepen zullen worden geconfronteerd met de contrasten die Nieuw-Zeeland zo typeren: regenwoud dat uitmondt in een helderwit zandstrand. Droge, afgestorven bomen schril afstekend naast sappige, gezondgroene varens. De door Nieuw-Zeeland trekkende reizigers vallen tijdens hun reis van de ene verbazing in de andere. Na iedere bocht is het weer een verrassing hoe het land eruitziet. Is het vlak als de polders in Nederland, groen heuvelachtig als Schotland? Ruw en ruig als de hooggebergten van Noorwegen of vulkanisch als IJsland? Uitgestorven en droog als de Sahara? Het land, dat ruim acht keer zo groot is als Nederland, bevat vrijwel alle natuurelementen die over de hele wereld zijn verspreid.

Op het Noordereiland kraakt, borrelt en sist het land. Zwavellucht kringelt omhoog uit het riool, geisers spuiten hoog de lucht in, mineralen kleuren de grond. Enkele kilometers noordelijker komt de reiziger in een zee van rust, afgelegen baaitjes en uitgestorven zandstranden terecht: de Coromandel. Auckland daarentegen is met 1,2 miljoen inwoners weer een druk middelpunt op het 115.000 vierkante kilometer grote Noordereiland, terwijl het noordelijkste puntje, Cape Reinga, over het serene Ninety Miles beach te bereiken is. Verder naar het zuiden afzakkend vormt de vulkaankrater Lake Taupo met een omtrek van 600 vierkante meter het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Taupo is voor Nieuw-Zeelanders de toeristische trekpleister: tientallen bewoners hebben hier hun tweede huis. Tegenstellingen Ook het Zuidereiland kent zo zijn unieke tegenstellingen. Langs de westkust beuken de ruige golven van de Abeltasmanzee meedogenloos tegen de Pancake Rocks aan. Duizenden jaren geleden geformeerde rotsen die lijken op...inderdaad, stapels pannenkoeken. Door de regen (jaarlijks valt hier maar liefst vijf meter!) geteisterde bomen werpen hun schaduw op mysterieuze stranden, bedekt met aangespoeld natuurlijk materiaal uit de naar onze ontdekkingsreiziger vernoemde zee. De snelweg afzakkend naar het zuiden, laat het waterige zonnetje de ijsmassa van de elf kilometer lange Franz Josef gletsjer oplichten. Boven de ijsblauwe vlakte ronkt een helikopter; veel toeristen bekijken de gletsjer, tezamen met zijn broertje Fox en de punt van 's lands hoogste berg, Mount Cook (3764 meter), vanuit de lucht. Anderen kiezen dapper voor de tocht over de gletsjer, de ijzers ondergebonden, pikhouweel in de rugzak.

Hoe kleurrijk het gletsjergebied is, het fjordenland daarentegen is grauw en grijs, maar daarom niet minder mooi. Metershoge rotswanden storten zich in het water van de bekendste fjord van Nieuw-Zeeland Milford Sound, waar zeehonden op de uitstekende rotsen lui hun vacht laten drogen door de zon die voorzichtig de dreigende wolken doorbreekt.
Foto'sDirect boeken
Vliegtickets
Vliegtickets
Hotels
Hotels
Auto's
Auto's
Handig

Verstuur een vakantiekaart

Tip een vriend(in)

Print deze informatie

Voeg TravelNow toe aan mijn favorieten

Home - Over TravelNow - Partners - Disclaimer - Privacy Statement - Contact
© 2000-2018 TravelNow - Alle rechten voorbehouden