Maandag 22 januari 2018
  Reisgids Zuid-Amerika Suriname

Zoek in Suriname
Reisgids Suriname
Klimaat
Taal
Bezienswaardigheden
Hoofdstad
Tijdverschil
Feestdagen
Paspoort/Visum/Douane
Beste tijd van het jaar
Eten en drinken
Elektriciteit
Gezondheid
Prijsniveau
Telefoneren
Reisgids
Suriname
Suriname
Bezienswaardigheden
De hoofdstad Paramaribo is een mix van Noord-Amerika en tropisch Amerika. Stenen en houten huizen, moskeeën en synagogen staan door elkaar in smalle straatjes. De oude stadskern met straten als de Herenstraat, Gravenstraat en Keizerstraat getuigt nog van de koloniale geschiedenis. Het centrum van de stad is het Onafhankelijksplein tegenover het presidentieel paleis. Bezoek ook zeker Fort Zeelandia, een 17-eeuws fort.Vanuit dit voormalig Hollandse verdedigingsbolwerk, is Paramaribo namelijk ontstaan. In de jaren tachtig diende het fort als hoofdkwartier van het Nationaal Leger, onder leiding van bevelhebber Desi Bouterse. Tegenwoordig is het fort open voor het publiek en biedt het onderdak aan het Surinaams Museum.

Een bekende plek voor toeristen en inlandse bewoners is de waterkant van Paramaribo. Hier kun je lekker zitten en eten. Je kunt er lekker wandelen en er zijn vaak artiesten die optreden. Er worden verschillende activiteiten gehouden.

Eveneens een bekende plek is de Palmentuin. Dit is een groot park vol met palmbomen waar je goed kunt wandelen en picknicken. Veel mensen komen hier om te relaxen. De Palmentuin grenst aan de "achtertuin" van het presidentieel paleis. De groene Palmentuin met tropische vogels en apen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Paramaribo.

Ook zeer de moeite waard is een bezoek aan de Petruskathedraal. Vanuit de toren van deze geheel houten kathedraal kun je de hoofdstad goed overzien, een fantastisch uitzicht. Deze kathedraal staat inmiddels op de monumentenlijst. De wil om te behouden is groot, het geldgebrek om plannen uit te kunnen voeren helaas groter.

Op een half uur van Paramaribo ligt het W.J. van Blommestein Meer, een van de grootste meren ter wereld. Het Brownsberg Natuur Park met tropisch regenwoud grenst hieraan. Dit stuwmeer heeft ervoor gezorgd dat talloze dorpen onder water kwamen te staan. In dit meer wonen op enkele bergtoppen nog mensen. In dit meer zwemmen de meest gevaarlijke piranha's en steken dode boomstammen boven het water uit. Dit zorgt 's nachts voor een bijzonder gezicht.

Brownsberg
Ver weg van de stadsdrukte ligt op 130 kilometer ten zuiden van Paramaribo het natuurpark Brownsberg. Brownsberg is een vrij gemakkelijk bereikbare bestemming, waar je in redelijk comfort in het tropisch regenwoud kunt vertoeven. Wandelpaden en wegwijzers voeren langs de hellingen van de berg naar watervalletjes en uitkijkposten. Het uitzicht vanaf het 500 meter hoge bergplateau over het Brokopondo-stuwmeer en het regenwoud is ronduit schitterend.

Cola Creek
Ook leuk om te bezoeken is de Cola Creek. Het is een natuurlijke zwembad en het heeft zijn naam te danken aan de donkere kleur van het water. Veel families komen hier om te ontspannen en om te genieten van de natuur.

Jodensavanne
De Jodensavanne is een lommerrijk savannebos, geurend naar guaves en anijs. Vlinders en vogels vliegen om je heen, en wellicht kom je met wat geluk nog de kwasikwasi tegen: een neusbeertje. Deze kolonie is sinds 30 jaar verlaten en is door de jungle bijna weer volledig opgeëist; na enig zoekwerk vind je een aantal gebouwen vrijwel intact terug onder de groene dekmantel. Rond 1650 begonnen Engelse en Portugese joden op de Jodensavanne plantages en stichtten een soort van joodse vrijstaat. De Beracha Ve Salomsynagoge was het middelpunt van de bedrijvigheid tot in de 19e eeuw, waarna veel joden naar de stad trokken. De begraafplaats bij de synagoge en de ru´nes van de bedevaartsplaats zelf herinneren aan deze bloeitijd. Te voet zijn tevens resten van het oude Cordonpad, een nog uit de slaventijd stammend militair ruiterpad, te bereiken. Ook is een bezoek aan de Casiporakreek mogelijk, de bakermat van de joodse bewoning in dit gebied en tevens een medicinale bron.

Galibi
Ook kun je genieten van een rustig dagje op het strand van Galibi; hoewel Galibi niet aan zee ligt is hier aan de Marowijne een prachtig wit zandstrand ontstaan, waar het goed toeven is. Galibi is vooral bekend onder natuurbeschermers omdat het de plaats is waar zeeschildpadden op gezette tijden in het jaar aan land komen om eieren te leggen. Sinds 1969 geldt een groot perceel land ten noorden van Galibi als natuurreservaat. In het juiste seizoen is het mogelijk om met een boot een excursie te maken naar het reservaat, in de hoop de zeeschildpadden te kunnen aanschouwen. De periode van februari tot en met juli wordt door natuurbeschermers als hét legseizoen aangemerkt.

Nieuw Nickerie
Nieuw Nickerie ligt aan de rivier de Corantijn, die de grens met (Brits) Guyana vormt. Nickerie is de tweede "stad" van Suriname, maar er hangt ook hier meer een ontspannen dorpse dan een stadse sfeer.

Danpaati
Danpaati is genoemd naar het plaatsje Dan, dat aan de oever ligt. Danpaati betekent daarom vanzelfsprekend "eiland van het dorp Dan". Het eiland is slechts 40 meter lang en 100 meter breed, en een oase van rust. Je kunt hier heerlijk "relaxen", in de rivier zwemmen, en vooral een goede indruk van het machtige binnenland van Suriname krijgen. Danpaati staat voor een uitgewogen combinatie van cultuur, natuur en avontuur. Het voordeel van een langer verblijf hier, is dat je zelf kunt kiezen wat je wilt gaan doen: elke dag een lichte of soms wat zwaardere dagexcursie of een meerdaagse pittige trek. Danpaati is opgezet door Nederlanders als onderdeel van een gezondheidszorgproject. Om geld voor dit project binnen te krijgen zijn een aantal andere projecten gestart, die ervoor moeten zorgen dat de lokale bevolking te zijner tijd zichzelf kan bedruipen. Een voorbeeld hiervan is Danpaati, dat een ecotoerisme project is. Op deze idyllische plek, middenin het ongerepte regenwoud, kun je terwijl de kok een echt Surinaamse 'BB met R'maaltijd (bruine bonen met rijst) klaarmaakt, lekker uitrusten in de hangmat (waar de liefhebbers overigens ook in kunnen overnachten) en uitkijken over het water.

Overige excursie mogelijkheden zijn o.a. met de postboot naar Mariënburg (een stadje wat bekend staat om rum.), een boottocht met Cynthia McLoud (boekenschrijfster van o.a. Hoe duur was de suiker) en Ford nieuw Amsterdam.
Direct boeken
Vliegtickets
Vliegtickets
Handig

Tip een vriend(in)

Print deze informatie

Voeg TravelNow toe aan mijn favorieten

Home - Over TravelNow - Partners - Disclaimer - Privacy Statement - Contact
© 2000-2018 TravelNow - Alle rechten voorbehouden